Logotip d'Esquerra Republicana de Catalunya

Logotip Oriol JunqUEras


Article

Aquesta vella Europa

Política    

11 de gener de 2011

Comentaris Un comentari
etiqueta dret, estats, Europa, independència, llibertat, necessitat, segle XX


El 1848, Marx va iniciar el seu manifest més conegut escrivint “Un fantasma recorre Europa. El fantasma de la Revolució.” Tenia raó. Hi havia un fantasma que estava a punt de transformar profundament Europa. Al mateix temps, hi havia un altre procés en marxa que acabaria actuant com a principal motor de transformació d’Europa: l’emergència estatal de moltes nacions. En efecte, la majoria dels estats que existeixen actualment a Europa han assolit la seva condició estatal (la seva independència) al llarg del darrer segle. Es tracta d’un fenomen que ha remodelat radicalment la política i la societat.
Com a mínim des d’aquesta perspectiva quantitativa, aquests processos d’independència (a través dels quals les nacions esdevenen estats) són habituals i, en aquest sentit, normals. De la mateixa manera, en la mesura que, un cop assolida la seva condició estatal, cap d’aquests estats no ha volgut renunciar mai a la seva estatalitat, podem arribar amb absoluta certesa a la conclusió que la independència és molt bona.
Per tant, és natural que nosaltres vulguem sumar-nos a aquesta onada de llibertat que ha recorregut Europa.
A més, actualment, les profundes transformacions de la realitat financera, econòmica, energètica, social, migratòria o en l’àmbit de les noves tecnologies de la comunicació, ens obliguen a adaptar les velles estructures estatals en un doble sentit: reforçant les estructures supraestatals com la UE i acostant la política als ciutadans en espais estatals més petits, eficients i ajustats a les realitats nacionals (tant des d’una dimensió cultural com econòmica).
La independència no només és un dret, sinó també una necessitat. Una necessitat per resoldre molts dels nostres reptes col·lectius i molts dels reptes concrets de la majoria dels nostres ciutadans.
En aquest sentit, és perfectament lògic que siguin els partits independentistes els que vulguem transformar més profundament la realitat.
Qualsevol procés ambiciós (com transformar la realitat amb la creació de nous estats que contribueixin a resoldre els reptes de futur dels seus ciutadans) implica tres grans fases: la construcció del discurs, la construcció d’una majoria social i la construcció de la formulació política adequada. I la complexitat de cada una d’aquestes fases i de la seva interacció determina que no sempre sigui fàcil traçar l’estratègia més adequada a cada instant. I també determina que cada una de les nostres realitats nacionals estigui en moments diferents en els seus respectius camins cap a la independència.


lectures 1054 lectures   Comentaris Un comentari
Imprimir   Enviar article  

Comentaris

Per descompat que si!. No ens podem adormir. A començat l'any amb un cert silènci enmascarador i còmplice de la societat amb el "nou govern" la gent que durant les darreres legislatures ha parlat de política com mai (això també és mèrit del govern sortint ), avui vol descansar, però s'ha de descansar? en política no es pot fer mai això.
Els independentistes haurem de lluitar de nou per la llibertat d'un país que s'entesta a dormir a la falda d'un "estado" que no ens vol ni adormits.

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament.
   

Més llegits

Darrers comentaris


Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

President d'Esquerra Republicana de Catalunya i alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Segueix-me
al Twitter @junqueras
i al Facebook

Rep els apunts al correu   
avís legal
En compliment de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, i de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades estan emmagatzemades en un fitxer automatitzat titularitat d’Esquerra Republicana de Catalunya que té per finalitat l’enviament dels titulars del web junqueras.cat. Si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Instagram

Twitter


© 2013, Oriol Junqueras
Alguns dels drets reservats
  • Sindicació RSS
  • Troba'ns al Twitter
  • Troba'ns al Facebook
  • Troba'ns al Flickr
  • Troba'ns al Youtube