Logotip d'Esquerra Republicana de Catalunya

Logotip Oriol JunqUEras


Article

Bastir una xarxa educativa avançada

22 d'agost de 2012

Comentaris 4 comentaris

Tenir una hisenda pròpia significa, abans que res, posar al servei dels ciutadans tots els impostos que paguem. Però també vol dir decidir com s’inverteixen i en què es prioritzen. En aquest sentit, des del món local, proposem que la hisenda pròpia serveixi per bastir una xarxa educativa avançada.

La hisenda pròpia ha de tornar a posar el nostre sistema educatiu en el punt de referència de la societat catalana. La gestió dels nostres impostos i recursos és l’única eina que farà possible sortir de l’obscurantisme educatiu que estem vivint en aquests moments. Les nostres escoles públiques provenen d’un model republicà pioner i capdavanter i cal recuperar aquell estímul, perquè garantir una bona preparació dels nostres infants i joves és l’única possibilitat de construir un país amb futur, obert i emprenedor. La formació serà un eix essencial sobre el qual haurà de pivotar la recuperació econòmica.

Un país amb una educació que consolidi els drets fonamentals basats en la més sòlida democràcia. Valors i paràmetres que el model actual no permet desenvolupar.

L’exportació, la innovació i l’emprenedoria són característiques intrínseques de la societat catalana que, al llarg de la història, han permès que el país surti de situacions complicades. Però aquesta idiosincràsia ha tingut històricament un bon nivell educatiu de base que ho ha fet possible. No hi hem de renunciar, perquè ens correspon a nosaltres decidir l’educació que reben els nostres fills. I, d’altra banda, és ben sabut que invertir abastament en els nostres centres educatius, públics i concertats, només serà possible amb el control de la nostra hisenda pròpia.

Certament, amb una hisenda pròpia, els nostres empresaris veuran notablement incrementat el retorn del seu esforç fiscal amb inversions en infraestructures. I també han de veure recompensat el seu esforç fiscal amb un capital humà més ben format.
Disposar d’hisenda pròpia ens permet dibuixar un model radicalment democràtic i socialment just, que garanteixi els drets fonamentals i bàsics dels sectors més desfavorits, al mateix temps que impulsa el creixement econòmic.

És ben poc probable que l’Estat espanyol estimi que el concert econòmic és una necessitat per als ciutadans de Catalunya. Però ja no podem esperar més. Per responsabilitat política, no podem deixar enfonsar més la situació social i econòmica del nostre país. No podem restar impassibles mentre la nostra gent es queda a l’atur o cau a la pobresa. Ni ho volem fer ni ho sabríem fer. La hisenda pròpia la necessitem, i si l’Estat espanyol no ho entén així, l’haurem de declarar unilateralment.

Oriol Junqueras i Imma Prat


lectures 2687 lectures   Comentaris 4 comentaris
Imprimir   Enviar article  

Comentaris

L'evolució de l'escola republicana ha de constituir-se en el dret fonamental a l'educació. Contemplat en la carta de Drets de la Ciutadania de Catalunya i en la Constitució del nou Estat Català. Està bé que ja parlem de com volem el nou Estat, oi Oriol?.
Per mi ja comença a ser hora de parlar-ne, i el proper 12 de setembre tenir el discurs de l'edificació de la Catalunya Lliure obeïnt el manament del poble català, no hauria de córrer ningú. Educació, Salut, Benestar Ambiental i... Llegir més

No és una qüestió de independència o independentisme...és de sentit comú, element que en els darrers anys manca en la classe política.

D'acord amb en Xavier que potser cal explicitar més les coses. Però podem llegir els programes electorals d'ERC i ens podem fer una idea de quin model d'escola proposa ERC. En l'article ja marca una série de característiques " model radicalment democràtic i socialment just, que garanteixi els drets fonamentals i bàsics dels sectors més desfavorits".

Tot el que comenta aqui es ben cert, però també seria interesant saber quin es el model educatiu general que vosté proposa. Seria molt important, crec jo, saber el model d'educació que amb aquest suposat pacte fiscal voldrien invertir.

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament.
   

Més llegits

Darrers comentaris

 • som mallorqui y te puedes quedar en tu tierra;Mallorca
  TONI QUART. 10.12.2017. 19:29 h
  A
  Leges Palatinae
 • Sr.Junqueras: Me dirijo a usted, porque estoy convencida
  Nieves Muñoz lopez. 22.10.2017. 11:48 h
  A
  Castellio contra Calví

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

President d'Esquerra Republicana de Catalunya i alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Segueix-me
al Twitter @junqueras
i al Facebook

Rep els apunts al correu   
avís legal
En compliment de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, i de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades estan emmagatzemades en un fitxer automatitzat titularitat d’Esquerra Republicana de Catalunya que té per finalitat l’enviament dels titulars del web junqueras.cat. Si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Instagram

Twitter


© 2013, Oriol Junqueras
Alguns dels drets reservats
 • Sindicació RSS
 • Troba'ns al Twitter
 • Troba'ns al Facebook
 • Troba'ns al Flickr
 • Troba'ns al Youtube