Logotip d'Esquerra Republicana de Catalunya

Logotip Oriol JunqUEras


Article

Castellio contra Calví

Història    

21 de març de 2014

Comentaris 3 comentaris
etiqueta dictadura, Europa, humanista, nazisme, teocràtica, teòlegdictaduraEl 1936, Stefan Zweig publica un llibre amb aquest mateix títol, en què descriu les figures d’aquests dos personatges del segle XVI, que constitueixen una mena de metàfora de l’Europa amenaçada pel nazisme. De fet, Calví hi apareix com un personatge fred, calculador, incapaç de gaudir de cap plaer terrenal i que sotmet la democràtica ciutat de Ginebra a una veritable dictadura teocràtica. I, en contraposició, Castellio és exactament l’altra cara de la moneda... un humanista i un teòleg, tan savi com humil.

Històricament, ambdós s’havien conegut a Estrasburg i Castellio havia acceptat l’oferta de Calví de ser rector del Col·legi de Ginebra. Tanmateix, les divergències entre el fanatisme i l’esperit de tolerància no triguen a aparèixer. En sentir-se amenaçat, Castellio fuig de la ciutat. I, finalment, després de l’execució de Miquel Servet, l’enfrontament esclata amb la publicació de De haerectis an sint persequendi, un veritable cant a la llibertat de consciència que també caracteritza els dos pròlegs de Castellio en la seva traducció de la Bíblia dedicats, respectivament, a Eduard VI d’Anglaterra i a Enric II de França.

Paradoxalment, la defensa de la llibertat de pensament i d’expressió desperta tant d’odi que, emparant-se en l’acusació d’heretgia, els calvinistes profanen les restes de Castellio i n’esventen les cendres. Sigui com sigui, el discurs que Zweig li atribueix resulta commovedor:
“Per l’amor de Crist us demano que respecteu la meva llibertat (...). Deixeu que professi la meva fe sense coaccionar-me (…) ¿Considereu que la vostra interpretació és la correcta? Els altres pensen el mateix de la seva. Que els més savis es mostrin, per tant, com els més fraternals i que no permetin que el seu saber els faci arrogants".


lectures 5292 lectures   Comentaris 3 comentaris
Imprimir   Enviar article  

Comentaris

Sr.Junqueras:
Me dirijo a usted, porque estoy convencida de que dentro de su personaje publico, hay una excelente persona..
Lo que está ocurriendo en Cataluña , nos está arrebatando la calma y parte de nuestra alegría a muchísimas personas.
Soy de un pueblo de Granada, Castril y vivo en Almería. La primera gran ciudad que visité, con cuatro años, fue Barcelona. Estoy enamorada de esa ciudad y de Cataluña ( después he tenido el placer y la suerte de viajar por toda Cataluña) desde el... Llegir més

Estoy de acuerdo que este artículo no aporta datos históricos ni siquiera nos introduce en el contexto histórico de la época. Pasa muy por encima de los personajes que intenta dar a conocer. A parte que la imagen del personaje que utiliza es la de Miguel Servet aragonés nacido en el mismo pueblo que yo, orgullo de nuestra localidad oscense de Villanueva de Sigena, que ejemplariza la libertad de pensamiento , gran humanista, víctima de la intolerancia intelectual y religiosa de Calvino.

- No es un documento es una myonesa sin referencias historicas !!!

Miguel Servet nace en Villanueva de Sigena – Huesca el 29 septiembre 1511,
y muere el 22 septiembre 1553 en Ginebra.

Henri II, nace el 31 marzo 1519 en St. Germain en Leye y muere el 10 julio 1559 en París.

Jehan Cauvin nace el 10 julio 1509 en Boyon en Picarda, muere el 27 mayo 1564, en Ginebra.

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament.
   

Més llegits

Darrers comentaris

 • som mallorqui y te puedes quedar en tu tierra;Mallorca
  TONI QUART. 10.12.2017. 19:29 h
  A
  Leges Palatinae
 • Sr.Junqueras: Me dirijo a usted, porque estoy convencida
  Nieves Muñoz lopez. 22.10.2017. 11:48 h
  A
  Castellio contra Calví

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

President d'Esquerra Republicana de Catalunya i alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Segueix-me
al Twitter @junqueras
i al Facebook

Rep els apunts al correu   
avís legal
En compliment de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, i de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades estan emmagatzemades en un fitxer automatitzat titularitat d’Esquerra Republicana de Catalunya que té per finalitat l’enviament dels titulars del web junqueras.cat. Si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Instagram

Twitter


© 2013, Oriol Junqueras
Alguns dels drets reservats
 • Sindicació RSS
 • Troba'ns al Twitter
 • Troba'ns al Facebook
 • Troba'ns al Flickr
 • Troba'ns al Youtube