Logotip d'Esquerra Republicana de Catalunya

Logotip Oriol JunqUEras


Article

Tolerància religiosa

Història    

16 d'abril de 2014

Comentaris Un comentari
etiqueta Calví, Castellio, consciència, llibertat, ServetAmb motiu de l’execució a la foguera de Miquel Servet
, el teòleg i hel·lenista Sebastian Chateillon “Castellio” (1515-1563) va protagonitzar una agra polèmica amb Calví (1509-1564). De fet, en la seva De haerectis an sint persequendi, a més de denunciar l’assassinat de Servet, Castellio fa una crida en defensa de la llibertat de consciència i mostra el rebuig contra tota tirania ideològica. I, sens dubte, els dos subtítols amb que tradicionalment ha estat editada aquesta obra resulten ben significatius: Entorn a la foguera de Servet i Consciència contra violència.

Segons Castellio, la intolerància és anticristiana. I, per tant, qualsevol persecució o assassinat per pensar de manera diferent és injustificable. Especialment, si el promou una autoritat religiosa. A ningú no se li pot imposar de creure. I, a més, els cristians no poden jutjar-se els uns als altres, perquè la mateixa persona que els uns lloen com un bon creient, uns altres la condemnen com heretge: “he arribat a la conclusió que anomenem heretges els que no estan d’acord amb la nostra opinió. (...) Tan sols hi ha una cosa que pot salvar la humanitat de tanta barbàrie: la tolerància”. En definitiva, doncs, la consciència és lliure i la llibertat de pensament i d’expressió no poden ser mai un delicte.

Atès que l’obra s’havia escrit sota el pseudònim de Martinus Bellius, el “bellianisme” (o doctrina de la tolerància religiosa) va ser condemnat per Calví. I, en la seva resposta mai publicada, Contra libellum Calvini, Castellio prescindeix de les tesis religioses de Servet i centra tota la seva dialèctica en el drama humà de l’assassinat: “Matar un home no és defensar una doctrina, sinó matar un home. Quan els ginebrins van executar Servet no van defensar cap doctrina, van sacrificar un home. I no és fer professió de la pròpia fe cremar un altre home, sinó només deixar-se cremar un mateix per aquesta fe”.


lectures 5817 lectures   Comentaris Un comentari
Imprimir   Enviar article  

Comentaris

La paraula intolerància, és la que ha regnat, reina i si no ho evitem, regnarà en aquest món. De fet, sol gràcies a aquesta paraula, el poder eclesiàstic i el polític poden mantenir al poble esclau de les pors.

Podríem pensar que, qui exerceix un poder religiós o polític està exempt de la intolerància dins el seu entorn. Però no és pas així. Quan una persona es qüestiona els dogmes de la seva església o del seu partit polític, de seguida és apartat, en compte d'analitzar el s... Llegir més

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament.
   

Més llegits

Darrers comentaris

 • som mallorqui y te puedes quedar en tu tierra;Mallorca
  TONI QUART. 10.12.2017. 19:29 h
  A
  Leges Palatinae
 • Sr.Junqueras: Me dirijo a usted, porque estoy convencida
  Nieves Muñoz lopez. 22.10.2017. 11:48 h
  A
  Castellio contra Calví

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

President d'Esquerra Republicana de Catalunya i alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Segueix-me
al Twitter @junqueras
i al Facebook

Rep els apunts al correu   
avís legal
En compliment de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, i de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades estan emmagatzemades en un fitxer automatitzat titularitat d’Esquerra Republicana de Catalunya que té per finalitat l’enviament dels titulars del web junqueras.cat. Si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Instagram

Twitter


© 2013, Oriol Junqueras
Alguns dels drets reservats
 • Sindicació RSS
 • Troba'ns al Twitter
 • Troba'ns al Facebook
 • Troba'ns al Flickr
 • Troba'ns al Youtube